“Huvudlösa Läge”

0
769

För ett par månader sedan, vi bjöd in Marc Anton Dahmen att visa upp sin databas-mindre content management system (CMS) Automad. Hans inlägg är en intressant inblick i mallhantering motorer, inklusive hur de fungerar, hur Cms använder dem, och hur de påverkar hur vi skriver saker, såsom slingor.

Tja, Automad precis släppt version 1.3.0 och det införs en “huvudlös” – läge som ger det mer i linje med där CMS landskapet verkar vara på väg (pun intended).

Och vad tusan är en “huvudlös” CMS? Jag tycker alltid att namn ska vara lite konstigt, men tanken är att motorn för att skapa innehåll är helt separerade från front-end-display och istället sytts ihop av Api: er. Detta innebär att vi kan få alla de underbara fördelarna med att skapa innehåll i ett CMS utan att vara låst till dess mallhantering krav. Chris har en mer ingående förklaring av begreppet från ett par år tillbaka.

Ett bra exempel är WordPress och dess REST API. Vi har fortfarande den enkla ANVÄNDARGRÄNSSNITTET och utbyggbar administrativa funktioner i WordPress, men kan skicka data via API för att skapa den främre änden. Snarare skriva dina mallar i JavaScript istället för PHP? Gå för det!

Om CMS är en kropp och front-end-vy som är huvudet, då kroppen kan skruva av huvudet och ersätta det med ett annat. Konstigt, eller hur?

I alla fall, oavsett om det är Automad, WordPress, Förnuft, Contentful, Ghost, Netlify CMS, eller några andra i det växande antalet API-första alternativ ute, gå mot huvudlösa finns en plats att titta på. HeadlessCMS.org är en bra plats att göra det. Vi kan se stora förändringar som leder till både bättre innehåll och utvecklare erfarenheter, vilket är vad allt detta försöker åstadkomma.