“Headless-Modus”

0
871

Een paar maanden geleden werden wij uitgenodigd Marc Anton Dahmen om te pronken met zijn database-minder content management systeem (CMS) Automad. Zijn post is een interessant kijkje in template engines, waaronder hoe ze werken, hoe Cms ‘ en deze gebruiken en hoe ze invloed op de manier waarop we dingen schrijven, zoals lussen.

Goed, Automad net uitgebrachte versie 1.3.0 en het introduceert een “headless” modus dat brengt het meer in lijn met waar de CMS landschap lijkt te worden geleid (pun intended).

En wat de heck is een “headless” CMS? Ik vind altijd dat de naam een beetje raar, maar het idee is dat de motor voor het creëren van content is volledig gescheiden van de front-end display en in plaats daarvan aan elkaar gestikt door Api ‘ s. Dit betekent dat we in staat zijn om al de prachtige voordelen van het creëren van content in een CMS, zonder opgesloten in de template eisen. Chris heeft een meer diepgaande uitleg van het concept van een paar jaar terug.

Een goed voorbeeld is WordPress en de REST API. We genieten nog steeds van de eenvoudige GEBRUIKERSINTERFACE en extensible administratieve functies van WordPress, maar kan het verzenden van de gegevens overal via API voor het maken van de front-end. Liever schrijf uw sjablonen in JavaScript in plaats van PHP? Ga er voor!

Als de CMS wordt een lichaam en de front-end view is het hoofd, het lichaam kan draai haar hoofd en vervangen door een andere. Raar, toch?

In ieder geval, of het nu Automad, WordPress, geestelijke Gezondheid, Contentful, Geest, Netlify CMS, of een andere in het groeiende aantal API-eerste opties die er zijn, het bewegen in de richting van headless een ruimte om naar te kijken. HeadlessCMS.org is een goede plek om dat te doen. We zien grote veranderingen die leiden tot zowel een betere inhoud en ontwikkelaar ervaringen, dat is wat het allemaal probeert te bereiken.