Netlify CMS Öppna Authoring

0
36

Jag gillar begreppet “Git bakomliggande CMS.” Det uttrycket fungerar för en framväxande stil av CMS som ser ut och beter sig precis som alla andra CMS, med en spännande twist: det spelar faktiskt inte lagrar någon data för dig. Dessa Cms är ansluten till en Git-repo där data liv i platt-filer (t ex Wiki). Du lär CMS där de filer som finns och hur de är strukturerade. När du sedan använda CMS för att skapa, redigera och ta bort saker, sådana förändringar som begår (eller dra/gå samman ansökningar görs mot att reporäntan. Så cool.

Till exempel, CloudCannon kan göra det speciellt för värd Jekyll webbplatser.

Men mer i Indie Web / JAMstack anda, det finns spelare som Skogs-och den jag har mest erfarenhet med: Netlify CMS.

Lemme göra en serie skärmdumpar med bildtexter för att vara mycket tydlig.

Området i fråga är vår Serverlösa webbplats. Det råkar vara Gatsby, men det viktiga är att innehållet kommer från Wiki-filer i en Git-repo.
Här är ett exempel Wiki-fil (med Frontmatter) i reporäntan. Jag gillar Wiki bra, men jag föredrar att jobba med innehåll i ett GUI CMS ärligt. Anledningen till att jag gick på detta sätt är så att data i ett repo, vilket innebär att jag kan ta content-based dra önskemål.
Jag tycker verkligen få innehåll-baserade dra önskemål. Det är den magiska just där. Det är precis vad jag vill.
Netlify CMS är i princip två filer. En index.html som laddar upp en SPA-gränssnitt som bokstavligen har allt. Och en konfigurationsfil för att undervisa om ditt innehåll.
Med Netlify CMS på plats, jag har min GUI CMS-lycklig plats. Alla ändringar här dyker upp som begår på reporäntan.

OK OK OK. Vad är detta “Öppna Authoring” sak?

Som jag skriver, det är en beta-funktionen.

Här är de viktigaste: jag kan använda Netlify CMS för min webbplats. Mitt team kan också använda det, eftersom jag kan bjuda in dem till reporäntan. Men du, random person på internet, kan inte. Om du skrev till mig och berättade för mig att du ville vara volontär content manager på webbplatsen, då kanske, OK, jag inbjuder dig att reporäntan. (Om du är en medlem av reporäntan kommer att tillåta dig att auth i Netlify CMS, förutsatt att du använder GitHub back-end, som är den enda anslutningen Öppen för Redigering arbetar med just nu.)

Men det är en besvikelse att random internet-människor kan inte lämna dra önskemål på innehåll via Netlify CMS. Det skulle vara enklare sätt än den manuella processen för att förgrena repo och allt som jazz — men för att vara rättvis, klicka på den lilla pennan medan du tittar på en Wiki-fil på GitHub och redigera det gör processen ganska enkelt genom att öppna en pull request automatiskt (men det hjälper inte att du lägger till nytt innehåll eller ladda upp bilder eller något).

Det är där Öppna Författande kommer in. I min Netlify CMS config jag kan i princip vända det på med en rad av config. De förklarar det bra:

du kan använda Netlify CMS att acceptera bidrag från GitHub användare utan att ge dem åtkomst till ditt arkiv. När de gör förändringar i CMS CMS gafflar ditt arkiv för dem bakom kulisserna, och alla de förändringar som är gjorda för att gaffeln. När givaren är redo att lämna sina förändringar, att de kan ställa sina utkast till färdig för granskning i CMS. Detta utlöser en pull request till ditt arkiv, som du kan slå samman använda GitHub UI.

Vikt min.

Vill du se den verkliga skönheten i detta? Nu kan vi lägga “Redigera” – knapparna på allt innehåll, och om du klickar på den, du kommer att gå rakt in i Netlify CMS för att göra redigeringen. Det fungerar om du är mig, min gruppmedlem, eller du, slumpmässig person från internet.

Det är vad jag alltid har velat. Det gör platsen till en wiki! Men det är nog allmän ansvarighet (de har att använda en riktig GitHub-konto) om att jag skulle inte oroa sig för mycket spam eller motbjudande beteende.