Netlify CMS Open-Authoring

0
36

Ik vind de term “Git-back-CMS.” Die termijn werken voor een nieuwe stijl van CMS dat ziet eruit en gedraagt zich net als elke andere CMS, met een boeiende twist: het maakt eigenlijk niet bewaren van gegevens voor u op. Deze Cms ‘ en zijn aangesloten op een Git repo waar de gegevens woont in platte bestanden (bijv. Markdown). U leert het CMS waar die bestanden zijn en hoe ze opgebouwd zijn. Vervolgens, als u de CMS wilt maken, bewerken en verwijderen dingen, die veranderingen gebeuren als pleegt (of trek/samenvoegen aanvragen) worden gemaakt tegen die repo. Zo cool.

Bijvoorbeeld, CloudCannon kan doen dat specifiek voor gehost Jekyll sites.

Maar meer in de Indie-Web / JAMstack geest, er zijn spelers zoals Bosbouw en ik hebben de meeste ervaring met: Netlify CMS.

Lemme doen van een serie afbeeldingen met bijschriften te maken van de punt heel duidelijk.

De site in kwestie is onze Serverloze site. Het gebeurt Gatsby, maar het belangrijkste is dat de inhoud afkomstig is van Markdown-bestanden in een Git repo.
Hier is een voorbeeld Markdown-bestand (met Frontmatter) in de repo. Ik hou van Markdown fijn, maar ik zou liever werken met inhoud in een GUI CMS eerlijk. De reden dat ik ging deze manier is zodat de gegevens in een archief, wat betekent dat ik kan nemen op basis van inhoud trek aanvragen.
Ik heb echt inhoud krijgen op basis van pull aanvragen. Dat is de magie er. Dat is precies wat ik wil.
Netlify CMS is in principe twee bestanden. Een index.html die belasting tot een SPA-interface die letterlijk alles doet. En een configuratie bestand om het te onderwijzen over uw inhoud.
Met Netlify CMS in plaats van, ik heb mijn GUI CMS gelukkig plaats. Eventuele wijzigingen in het hier gaat u als pleegt op de repo.

OK OK OK. Wat is dit “Open Authoring” ding?

Als ik dit schrijf, het is een beta-functie.

Hier is het belangrijkste: ik kan gebruiken Netlify CMS voor mijn website. Mijn team kan het ook gebruiken, want ik kan hen uitnodigen specifiek voor de repo. Maar u, willekeurig persoon op het internet, kan dat niet. Als je schreef me en vertelde me dat je wilde worden van de vrijwilliger content manager op de site, dan misschien, OK, ik zal nodigen u uit om de repo. (Je wordt lid van de repo zal u toelaten om te auth in Netlify CMS, in de veronderstelling dat u de GitHub back-end, dat is de enige verbinding Open Authoring werkt met nu.)

Maar dat is een teleurstelling dat willekeurige internet mensen het niet kunnen indienen trek aanvragen op inhoud via Netlify CMS. Dat zou veel gemakkelijker dan het handmatige proces van zich het vertakken van de repo-en al die jazz — hoewel om eerlijk te zijn, klik op het potlood-icoon tijdens het kijken naar een Markdown-bestand op GitHub en bewerken het maakt het proces vrij eenvoudig door het openen van een pull verzoek automatisch (maar het helpt niet bij het toevoegen van nieuwe content of het uploaden van afbeeldingen of iets).

Dit is waar Open Authoring komt. In mijn Netlify CMS config in principe kan ik flip hem aan met een lijn van de config. Zij verklaren het goed:

u kunt gebruik maken van Netlify CMS te accepteren bijdragen van GitHub gebruikers zonder dat ze toegang hebben tot uw archief. Wanneer ze veranderingen in het CMS de CMS vorken uw repository voor hen achter de schermen, en alle wijzigingen die zijn aangebracht aan de vork. Wanneer de medewerker is klaar voor het indienen van wijzigingen, kunnen ze hun ontwerp gereed voor bespreking in de CMS. Dit leidt tot een trek verzoek om uw archief, die u kunt samenvoegen met behulp van de GitHub UI.

Nadruk van mij.

Wil je zien dat de echte schoonheid van dit? Nu kunnen “Bewerken” – knoppen op de inhoud, en als je er op klikt, je hoofd recht in Netlify CMS te bewerken. Het werkt als u mij, mijn team, of u, willekeurige persoon van het internet.

Dat is wat ik altijd al wilde. Het maakt de site in een wiki! Maar er is voldoende openbare verantwoording (ze gebruik van een real-GitHub-account) dat zou ik niet zorgen over te veel spam of aanstootgevend gedrag.