Komponenter, yo.

0
44

Jag ser VuePress bara gick 1.0. Förklarade helt enkelt, det är en statisk webbplats generator som bygger på Vue. Men naturligtvis, måste du arbeta i Vue, vilket innebär att du arbetar i komponenter.

Alla de moderna JavaScript-ramverk är komponentbaserad. Även när de inte håller med varandra om specifika saker (som hur Svelte kräver samlingar), de verkar alla överens om modellen arbetar i komponenter. Reagera är alla komponenter. En populär statisk webbplats generator för att Reagera är Next.js. De Vue version av den som är Nuxt.js.

Då det är Gatsby som alla Reagerar. (Lyssna till vår senaste ShopTalk Visa som vi diskuterar det.) Gridsome verkar som de flesta 1-till-1-jämförelse i Vue-land, det anmärkningsvärda jämförelse är hur de båda är utformade för att suga in data från någon källa. Komponenter men, naturligtvis. Jag är inte säker på att det är ett flaggskepp Kantiga-baserade statisk webbplats generator, men de är ute, och Kantiga är komponenter hela vägen ner.

Komponenter är så allestädes närvarande att du kanske inte ens tänker på det längre. Men du kan känna det, särskilt om du hoppar fram och tillbaka mellan projekt som inte komponenter som drivs. WordPress utveckling i allmänhet, känner jag, är inte komponenter som drivs. Se till att du har fått din header.php och footer.php filer och sådant. Du kan bryta dem isär hur du vill, men det är snarare ad-hoc. Du är inte uttryckligen att bygga komponenter och utfodra dessa komponenter lokala data och testa dem som sådana. (Du kan komma mycket närmare, med något som liknar Trä.)

Byggnaden främre ändarna av server-side-koden är helt bra. Server-side-rendering är idel fördelar. Men server-side språk som inte verkar ha anammat komponenter vägen JavaScript har. Och eftersom alla verkar gilla komponenter (front-end-devs uppenbarligen älskar det, designers att tänka på det sättet i alla fall, back-end-devs förstå det…) det är ingen överraskning för mig att se denna våg av älskade projekt bygger server-side (eller bygga-tid) genererade webbplatser från JavaScript, helt enkelt för att det är komponentbaserat och komponenter är bara en bra idé.