En Rolig Sak som Hände på Vägen till JavaScript

0
48

Runt den här tiden förra året skrev jag en artikel om JavaScript lärande landskap. Inom denna artikel, du kommer att hitta min stora planer på att lära sig JavaScript — komplett med en länk till en CodePen Samling som jag startade för att spåra mina framsteg, och det fick även massor av kommentarer som hejar på mig.

Som de flesta människor, jag var ambitiös. Var det ett nytt år och jag var ivrig att ta itu med ett långvarigt projekt. Det var min utveckling version för att förlora 30 pund (som jag också behöver göra). Men, om du följer länken till CodePen Samling, kommer du att se att det finns inget där. Om du skulle skura min hårddisk eller moln lagring, skulle du se att det inte är någon JavaScript-filer eller projekt där heller.

Under det senaste året, jag ville inte göra några framsteg på ett av mina viktigaste mål. Så, vad fan har hänt?

En Historia lika Gammal som Tiden

Internet är full av liknande tweets och blogginlägg. Inkorgar som är fyllda med TinyLetters av resolutioner och det är ingen brist på YouTubers lära någon som kommer att lyssna på hur man har sitt bästa år någonsin. Men väldigt få människor som följer sina mål. Detta kan vara ännu mer sant i den design och utveckling världen, vad med den uppsjö av ny teknik, språk, bibliotek och verktyg som hit scenen på en regelbunden basis.

Dessa historier alla följa samma väg:

  1. Person avgör stora mål
  2. Person berättar för vänner (eller vem vet hur många CSS-Tricks besökare)
  3. Personen blir distraherad, stressad, ointresserad, eller alla tre
  4. Målet är helt och hållet glömt bort det efter X tid
  5. Personen ber om ursäkt och gör upp ursäkter för vänner (och, igen, vem vet hur många CSS-Tricks besökare)

Min erfarenhet är att det är inte målet-inställning eller berätta för alla om sade mål som är problemet. Det är steg tre ovan. När mål att gå off the rails, åtminstone för mig, att det beror på tre huvudsakliga frågor: distraktion, stress och brist på intresse. Spärra oförutsedda händelser i livet, dessa tre frågor är ansvariga för alla dessa unachieved mål som vi kämpar med.

I att tänka på mina mål för detta år, bestämde jag mig för att börja först med att dekonstruera varför jag inte kunde nå ett större mål jag satt för mig själv förra året. Så, låt oss gräva i dessa tre frågor och se om det finns ett sätt att förhindra att någon av dem händer den här gången.

Distraktion

Distraktion verkar vara den stora här. Vi har alla mycket att gå på. Mellan jobb och familj, andra fritidsintressen och att umgås med vänner, det är svårt att passa in i nya projekt. Lika nödvändigt som de är, alla dessa andra intressen och ansvar är distraktioner när det kommer till våra mål.

Hela poängen med att sätta ett mål är att lyfta ut tid att arbeta med det. Det handlar om att prioritera mål över andra saker. För mig, fann jag mig själv att låta alla de andra distraktioner i livet på så sätt arbeta sig in i min dag. Det var alltför lätt att arbeta igenom lunch istället för att ta den tiden till att ta itu med ett kapitel i en JavaScript-bok. Jag skulle sugas in de senaste Netflix-serien efter barnen gick till sängs. Jag hade inte prioritera lära sig JavaScript, och jag hade ingenting att visa det i slutet av året.

Att Övervinna Distraktion

Det viktigaste här är att blockera ut de distraktioner, vilket är lättare sagt än gjort. Kan vi inte bara ignorera de behov som finns i våra familjer och karriärer, men vi behöver ge oss själva tid att fokusera utan distraktioner. För mig, jag är alltmer övertygad om att lösningen är dags blockering.

Tid blockering är precis vad det låter som: Du blockera vissa perioder av tid i din kalender för att fokusera på vissa uppgifter. Tid blockering tillåter dig att prioritera vad som är viktigt. Det spelar ingen tvingar dig att sitta ner, spricka öppna en bok, eller starta kodning, men det ger dig tid att göra det.
Det finns massor av artiklar på nätet att gå in i olika tid blockering metoder, av vilka några finns nedan:

  • Schemalägga det så händer det: konst tid blockering
  • Hur time block (och varför det är den bästa produktivitet hacka du bör använda)
  • Hyper-Schemaläggning Experiment

För mig, jag kommer att stänga ute vissa tider under hela veckan för att fokusera på att lära sig JavaScript 2019. Jag försöker vara realistiska om hur mycket tid jag kan investera, väger det mot andra förpliktelser. Sedan sätter jag dem block på min delade familjens kalender att göra det klart för alla vad jag prioriterar. Jag är ännu viktigare, vilket gör det tydligt att denna tid är för fokus, och att lämna andra distraktioner vid dörren.

Det kan också vara till hjälp för att blockera mindre, men precis som slagkraftiga, distraktioner på telefonen och datorn. Stänga flikar i webbläsaren som inte är relaterade till din uppgift, tysta meddelanden, och rensa ditt skrivbord på annat sätt störande poster bör vara en del av rutin när du sitter ner för att börja arbeta på din uppgift. Det är lätt att bläddra igenom , Hacker News, eller ens CSS-Tricks och övertyga dig själv att det är väl använd tid (det sista oftast är, dock) men nu lägger upp och inte alltid resulterar i att lära sig eller utveckla dina kunskaper som du tror att det kommer. Att skära ut de distraktioner och tillåta dig själv att fokusera på vad du vill åstadkomma är ett bra sätt att, du vet, faktiskt uppnå dina mål.

Stress

Förra årets inlägg lägger ut ett landskap fullt av intressanta artiklar, böcker, podcasts, och kurser. Det finns ingen brist på saker att lära sig om och det finns tillräckligt med resurser för att hålla någon upptagen för långt längre än bara ett år. Och, när det gäller att JavaScript verkar det som att det finns alltid någon ny teknik eller ram som du behöver lära dig.

Kombinera det med alla av kringliggande ämnen som du behöver för att förstå när du ska lära dig JavaScript och du hamnar med en av de överväldigande utvecklare färdplaner som Chris som samlas in för ett tag sedan.

Jag bryr mig inte hur smart du är, det är skrämmande som fan. Känner dig överväldigad på webben är vanliga. Hur tror du att det känns som någon bara har börjat? Kombinerat med det ansvar och distraktioner från det sista avsnittet, och du har en killer recept för utbrändhet.

Jag hade ursprungligen tänkt att arbeta mig igenom Marijn Haverbeke är Vältalig JavaScript som ett första steg mot att lära sig språket. Men jag nämnde också att alla podcasts, YouTube-kanaler, och nyhetsbrev som jag omgav mig själv. Avsikten var att lära sig genom nedsänkning, men det snabbt resulterade i att man känner sig stressad och överväldigad. Och när jag kände mig överväldigad, jag snabbt accepteras alla dessa distraktioner för att dra min uppmärksamhet bort från att lära sig av JavaScript.

Övervinna Stress

Precis som när det handlar om distraktion, jag tror att nyckeln till att handskas med stress är att fokusera på en eller två saker och skär ut alla de andra. I stället för att fullt ut göra en djupdykning i JavaScript världen, jag kommer att hålla sig till bara boken, arbeta mig igenom det, och sedan hitta nästa resurs senare på vägen. Jag kommer att avsiktligt ignorera så mycket av JavaScript världen som jag kan för att få min kullager och bara öppna upp mig för att stress av utvecklare färdplan om, och när, jag känner att jag vill resa den vägen.

Ointresse

Bläddra igenom någon programmering bok (åtminstone för en nybörjare) orsakar de flesta människors ögon glasyr över. Koden ser alltför komplexa och det liknar en lärobok matematik. Jag vet inte om dig, men jag hatade matte klass och jag fann det svårt att bli upphetsad om att investera min lediga tid i något som kändes mycket som att gå tillbaka till skolan.

Men jag vet att lärande JavaScript (och programmering i allmänhet) är en värdefull verksamhet och kommer att låta mig ta itu med projekt som jag länge velat slutföra, men har inte haft kotletterna att göra. Så, hur kan jag få intresserade av vad som vid en första anblick ser ut som en tråkig uppgift?

Att Övervinna Ointresse

Jag tror att nyckeln här är att relatera vad jag lära mig att vissa föremål som jag finner fascinerande.

Jag har varit intresserad av data visualisering för en lång tid. Bloggar som Strömmande Data är fascinerande, och jag har velat kunna skapa visualiseringar av data av mina egna för år. Och jag vet att JavaScript är allt ett lönsamt sätt att skapa grafik. Verktyg som D3.js och p5.js är första klassens ramar för att skapa fantastiska visualiseringar — så varför inte lära sig de underliggande språk de verktyg de använder?

Min plan för att övervinna ointresse är att arbeta min väg mot ett projekt som jag vill bygga. Gå igenom alla grunderna, traska igenom skiten, och sedan använda begrepp lärt sig längs vägen för att förstå mer avancerade verktyg, som D3.js.

När som helst kan du anpassa din utbildning till områden som du tycker är intressant, du är mer sannolikt att bli framgångsrika. Jag tror att det är vad som saknades första gången, så jag sätter upp mål att sträva efter när man ska lära sig JavaScript, saker som kommer att hålla mig tillräckligt intresserad för att lära mig vad jag behöver för att lära sig.

Det är en Hård Väg

Lärande är sällan lätt. Men, ibland, det är när det är det svåraste att det lönar sig mest.

Jag är övertygad om att ju mer vi kan hitta vår egen mentala vägspärrar och dekonstruera dem, desto bättre förutsättningar för att vi skall uppnå våra mål. För mig, min mentala vägspärrar är distraktion, stress och ointresse. De tre arbetar tillsammans för att hålla mig från mitt mål, men jag sätter planerna i verket och att övervinna alla tre. Din vägspärrar kan variera, men du har förmodligen ett sätt att handskas med dem också.

Jag skulle älska att höra från alla hur de övervann sina egna utmaningar när man ska lära sig en ny färdighet. Lämna en kommentar nedan och berätta mig din berättelse. Dela det kan hjälpa mig, och andra, slutligen uppnå det har vi alltid velat ha, oavsett om det är att lära sig JavaScript, gräva i den senaste ram, eller springer marathon som vi alla har skjutit upp så länge.