Engångsåtgärder

0
59

Det är denna känsla som du inte design startsidan för en webbplats först. För de flesta webbplatser, det är en anomali. Det är till skillnad från någon annan sida och inte något att basera det mönster du använda för resten av webbplatsen eller för att informera andra sidor.

Du kan kalla det en one-off.1

One-offs är OK! En värld utan one-offs är mycket tråkigt. Men en plats sprängfyllda av one-offs leder till välkända problem: inkonsekvens och icke-återanvändningsbara CSS som leder till uppblåsthet och utvecklare som inte riktigt vet vad som används och vad som inte är det.

Vad ska vi göra?

Brad Frost tänkt på detta nyligen med sin artikel Om att sätta enstaka komponenter?:

Det är ganska troligt att enskilda program innehåller komponenter som passar den mycket verkliga behov av en specifik tillämpning (tror miniräknare, semester-säsong parallax hjälte enheter, kontext-specifika interaktiva kartor, och så vidare), men kanske inte att vara omedelbart (eller någonsin) som avleds till en generisk återanvändbara komponenter som ingår i utformningen av systemet.

Och Ethan Marcotte:

Här är ett exempel: låt oss säga att du har designat en splashy ser hjälte bild. (Trevligt arbete, förresten. Det ser mycket splashy.) Låt oss också säga att dess omfattning är relativt begränsad: kanske är det som används på ett litet antal sidor, eller är det knutet till en specifik del av din webbplats. Med andra ord, det är en generisk nog att vara ett mönster, men det är inte en allmänt använd en.

Som du kanske har gissat, det är en farlig plats för ett mönster för att vara. Om ett mönster känns lite egensinnig, som alltid bör få oss att ställa frågan: bör ditt team att hålla mönstret, eller ta bort det?

Saken är den, att det finns ingen enda, enkelt svar på den frågan. Varje mönster är olika, och varje mönster värde är rörlig. Vi kanske ska släppa det mönstret helt och hållet, kanske kommer vi att kombinera den med en annan, liknande mönster

Brad ansluten idén om en one-off till Harry Robert skam.css-koncept:

Tanken på skam.css är att du har en helt ny stilmall reserverad bara för din hacky-kod. Den kod som du måste skriva för att få släppa ut på tiden, men den kod som gör att du skäms.

Men kanske en CSS-fil som inte behöver vara reserverad bara för att “hacka” eller skamligt snabbt skrivna fixar (hej, det är bättre än inline styles), men också för one-offs.

Från en utvecklare-i-ansvarig-för-styling perspektiv, det är intressant att fundera på hur olika styling methologies spelar in här. För dem som reser atomic CSS vägen, i en mening, allt är en one-off. Du kan fortfarande ha ett mönster som är visuellt eller behaviorly en engångsföreteelse på grund av hur du har byggt den, men inte för att den använder en annan uppsättning av CSS. Callum Jefferies på hans erfarenhet med atom-CSS:

Jag hade inte längre tänka på hur man ska organisera mina CSS. Jag behövde inte fundera på vad mitt namn ‘komponenter’, var man drar gränsen mellan en komponent och en annan, vad ska bo där, och framför allt, hur att refaktorera saker när nya krav som kom.

Så också med 36 smaker av CSS-i-JS. När dina stilar som är ansluten till din komponenter alla komponenter är av engångskaraktär. Sluta använda komponenten, sluta använda dessa stilar.

1 Tydligen en-off är ett ganska nytt uttryck:

Som William Safire observerats i en 2007 På Språket kolumn, one-off och betyder “något unikt”, är en Brittisk uttryck som har krypande i Amerikansk tal och skrift i de senaste åren. Och som med andra Briticisms att inkräkta på dessa stränder (saknas kommer att tänka på), idiomatiska ursprung one-off är oftast förlorat på Amerikanska öron.

Jetpack WordPress plugin som körs på denna webbplats, driver inte bara relaterade inlägg nedan, men säkerhet och backup, Wiki-stöd, sök på sajten, kommentera form, sociala nätverk, och mycket mer!