När Du Bara inte Lita på en Flik

0
97

Behöver vi ett ord för när en flik i webbläsaren har suttit för länge och du bara inte lita på sak kommer att fungera som du förväntar dig att dem gör när du kommer tillbaka?
Jag twittrade att den andra dagen och tydligen andra människor som hade dem känns.

Det är den känslan när du bara vet att din session är inte giltigt längre och om du faktiskt försöker göra något som kräver att du är inloggad, it ain ‘ t gonna work. Det är särskilt obehagligt om du faktiskt försöker att göra något och nu är du osäker på om det är gjort eller sparas.

Som om det namnet… här är några goda från tråden:

  • Schrödingers fliken
  • Knaprig fliken
  • Fliken lukt
  • Stale fliken
  • Fossiliserade fliken
  • Fliken tupplur
  • Död fliken
  • Föräldralösa fliken
  • Fliken rot

Så hur fixar du det?

Det är en UX-problem, verkligen. Beror på situationen. Här är några alternativ.

Stänga ner allt.

Bankerna gör detta en hel del. När din session har gått ut, som de tidsfrist ganska aggressivt, du inte bara sitta på sidan, de loggar du ut och skickar dig tillbaka till inloggningsskärmen med ett meddelande.

De kan varna dig:

Då du är borta:

Det kan tyckas lite mycket för en webbplats med mindre känslig säkerhet. Men det går ganska fint att lösa det (låt oss välja en) “Döda Fliken” fråga. Du är inte kvar undrar något. Det tog åtgärder, loggas du ut, och tappade du på en sida där det inte finns några halvdana staten.

Stanna där du är, men varna om åtgärder.

Många webbplatser vill hålla dig inloggad. Helst, så länge den är säker, du skulle vara inloggad för evigt tills du uttryckligen logga ut. Att logga in är en svår dans att ingen särskilt åtnjuter och håller dig borta från att göra vad du vill göra.

CodePen är i denna kategori, skulle jag säga. Vi vill helst inte loggar ut dig aggressivt, men säkert du kan loggas ut antingen med långa perioder av inaktivitet, eller så kan du logga ut dig själv. Säg att du har loggat in på en annan flik… som kommer att loggas ut överallt, men i dagsläget har vi inte något för de andra flikarna till vänster ofta som ser ut som du är inloggad.

Det är den “döda fliken” fråga. Men vi vill varna dig om en åtgärd händer att du kan faktiskt inte göra.

WordPress har en typ av besvärliga flöde relaterade till detta. Flikar kan lätt bli döda, och om de gör det, får du ingen varning alls. När du utför en åtgärd som du inte kan göra, du får den här:

Det är en slags mellanhand sida som faktiskt inte uppdatera er session, så om du inte “försöka igen”, det fungerar oftast. Det är skrämmande varje gång dock. Även om det inte fungerar, är den största risken i WordPress är att förlora på att skriva, men även då, autospara oftast räddar dagen.

Här är ett exempel på CodePen där jag skapade en Penna när jag var inloggad, men loggade ut på andra håll, sedan försökte spara.

Jag skulle ge oss en C – här. Åtminstone vet du vad som händer och att du inte förlorar något arbete, men från och med nu är det krångligt. Du måste logga in på en annan flik, och förmodligen kopiera och klistra in koden någon annanstans för att rädda det, som “död fliken” kan inte få un-dead om du uppdaterar den.

Om vi var ute efter En, vi skulle tillåta dig att logga in på sidan utan uppfriskande på något sätt, och se till att eventuella osparade förändrats få sparas efter en lyckad inloggning. Och med en misslyckad inloggning fortfarande se till att du får en kopia av arbete som inte har sparats på något sätt. Vi kan kalla det…

Stanna där du är, varnar i förebyggande syfte.

Kanske meddelanden som: “Du har blivit utloggad. Du kan logga in här.”

Att veta detta, den främre änden av din webbplats behöver veta om loggen i status, antingen regelbundet eller i realtid. Till exempel, en server-ping var X: e sekund för att kontrollera att status och om du har blivit utloggad, visa meddelandet (utan att kräva att några andra åtgärder). Eller kanske en mer modern websocket-anslutning som skulle kunna driva logga ut meddelanden som det händer.

Om du kan koppla upp till alla att ske på valfri sida på webbplatsen, för att inte behöva ändra sidor för att åtgärda det, och aldrig förlora något arbete som inte har sparats, det är ganska perfekt.

Den verkligt döda fliken

Det värsta scenariot är när flik har dött, och det finns ingen väg till återhämtning. Det behöver inte tala om för dig att den är död, lämna sidan kan resultera i arbete som inte har sparats eller åtgärder, och det är ingen varning eller återvinning steg.

Har du sett stora UX för detta?

Detta är en viktig fråga i och med att det påverkar varje enskild webbplats kan du logga in. Det är både förvånande att det inte finns mer att prata och bästa praxis kring detta, och att det inte finns några som sticker ut platser att hantera detta särskilt häftigt att skrika ut.

Känner du till några särskilt bra (eller dåligt) exempel?